Wombat, niesamowite bestia!

Wombat jest torbacz podobny do małego niedźwiedzia

Z wyglądu od niedźwiedzia, ponieważ jego mięśni ciała i gryzoni ze względu na jego szczęce, wombat jest bardzo osobliwe zwierzę.

Małe i bardzo krótkie nogi, jest pochodzący z Australii i jest przede wszystkim nocne zwyczaje i powolne ruchy, ale w razie potrzeby, może pracować na wysokich obrotach.


Źródło

Wspólny wombat można znaleźć w otwartych lasach południowo-wschodniej Australii. Z jego mocnymi pazurami i ostrymi zębami kopać głębokie otwory, w których najczęściej żyją samotnie, ponieważ są one bardzo zaborczy zwierzęta. Pozostają w nich w ciągu dnia, aby utrzymać ciepło w zimie i chłodne w lecie. Jednak, mimo że w nocy (można spędzić między 3-8 godzin w nocy, aby się wyżywić), mogą opuścić gniazdo szukać jedzenia, zimno lub pochmurny dzień jest.

Żywi się głównie ziół i korzeni, a twój metabolizm, bardzo powolna, może potrwać nawet do 14 dni, aby zakończyć proces trawienia. Dorośli mężczyźni mogą mierzyć więcej niż metr i długo, w niektórych przypadkach, ważyć więcej niż 30 kg.


Źródło

To powolne zwierzę, ale również ma możliwość uruchamiania bardzo szybko (około 40 km na godzinę), jeśli wymaga tego sytuacja. Mimo, że nie ma naturalnych wrogów, a ich głównym obrony jest prasa podziemna je przed dachu tunelu, aż napastnik przestanie oddychać.

Spośród wszystkich torbaczy, wombat jest większa trwałość, ponieważ może osiągnąć więcej niż 20 lat. Obecnie głównymi przyczynami śmierci Wombats mieszkających w pobliżu zaludnionych obszarach są dzikie psy i pieszych, poza bydła i królików rolników, już konkurować z nimi w odniesieniu do żywności.

Zostaw komentarz